Freeride.cz

Hlavní sekce

Buyers Guide

Freeride.cz » Buyers' Guide » Scott

Země původu: Idaho, USA

Rok založení: 1958

Mezinárodní team Scott:
Tom Wallisch, Rosalind Groenwoud, Dane Tudor, Phil Meier, Erik Roner, Michelle Parker, Seb Michaud

Český web Scott: www.scott-sports.com/

Web Scott: www.scott-sports.com/

Historie značky Scott:

1958

Zrození značky SCOTT a revoluce v lyžařských holích

Talentovaný inženýr a závodní lyžař Ed SCOTT, žijící v Sun Valley v Idahu, díky své technické inovaci navždy změnil lyžařský sport. Edova invence přinesla výsledek v podobě hliníkové lyžařské hole, která dala rychle zapomenout na bambusky nebo dokonce hole ocelové. Díky této inovativní technické revoluci se SCOTT stal lídrem na trhu lyžařských holí a toto postavení si udržuje dodnes. A se stejnou invencí se SCOTT začíná pouštět i do dalších projektů.

1970

Motokrosová éra začíná

V roce 1970 SCOTT otevírá trh s motokrosovými brýlemi, když přichází s prvními brýlemi speciálně konstruovanými právě pro motokros a později také s motokrosovými botami, gripy a dalším příslušenstvím.

1971

Nejlehčí lyžařské boty a odvětrané brýle

V tomto roce SCOTT uvádí na trh najlehčí lyžařské boty na světě a také první lyžarské brýle využívající k odvětrání skel pěnovou výstelku.

1978

Evropské hlavní sídlo

V roce 1978 je otevřeno hlavní sídlo firmy ve švýcarském Fribourgu, nedaleko proslulého lyžařského střediska Verbier.

1986

Nová továrna na hole a první mountain bike

V roce 1986 otevřel SCOTT technologicky nejlépe vybavenou továrnu na výrobu lyžařských holí. V tom samém roce uvádí nas trh své první horské kolo.

1989

První Aero Bar

V roce 1989 přichází SCOTT s nejvýznamnější technologickou inovací v historii cyklistiky – aerodynamicky tvarovanými řídítky. Tato řídítka používal GregLemond při svém vítězství na Tour de France v roce 1989.

1991

Vidlice Unishock

V roce 1991 se pouští SCOTT do produkce odpružených vidlic pro horská kola. V tom samém roce Američan Ruthie Mathes vítězí s vidlicí Unishock na Mistrovství světa v MTB.

1992

První celoodpružené horské kolo

V roce 1992 produkuje SCOTT první celoodpružená MTB a o něco později také cyklistickou obuv a helmy.

1993

Snowboardy

V tomto roce SCOTT přichází se svým prvním prknem pod názvem „Range“.

1994

Rukavice

V roce 1994 představuje SCOTT poprvé své rukavice pro zimní sporty.

1995

Endorphin, první karbonové horské kolo

V roce 1995 představuje SCOTT svůj legendární model Endorphin, což byl první celokarbonový pevný bike na světě. Tento hardtail byl koncipován především jako čistokrevný závodní bike, který posbíral nesčetná vítězství v závodech Světového poháru i na Olympiádě. Poprvé byl také karbonový bike lehčí než jeho protivníci z hliníku. Navíc karbonový materiál prokázal nesrovnatelně vyšší schopnosti pohlcovat vibrace než tvrdý kov. Zadní stavba modelu Endorphin totiž pružila, a to až devět milimetrů. Endorphin se stal opravdovou legendou.

1997

Oblečení pro zimní sporty

O tři roky později, v roce 1997, přišel SCOTT s kolekcí technického oblečení pro zimní sporty.

1998

Lyže

Od roku 1998 SCOTT začíná produkovat lyže.

1998

G-Zero: nejlehčí celoodpružené MTB na světě

SCOTT presentuje nejlehčí celoodpružené horské kolo na světě. Jméno „G-Zero“ se natrvalo stává milníkem ve vývoji bikového průmyslu.

2000

Strike láme všechny rekordy

SCOTT láme všechny rekordy se svým novým karbonovým modelem Strike, bezkonkurenčně nejlehčím fullem na světě.

2000

Sponzorství

SCOTT navazuje spolupráci s živoucí bikovou legendou Thomasem „Frischim“ Frischknechtem a zároveň vstupuje na sponzorské úrovni do profesionální silniční cyklistiky.

2000

Inovace v lyžařském příslušenství

SCOTT spustil globální ofenzívu v inovacích lyžařských brýlí: systém odvětrání RAM a revoluční Amplifierová skla. Čtyřicet let po svých prvních lyžařských holích SCOTT opět přichází se zásadní inovací: patentovaný nastavitelný LeverLock systém poutka holí.

2001

Nový váhový rekord

SCOTT prezentuje silniční kolo Team Issue s nejlehčím rámem na světě (méně než 1kg).

2002

Vítězství na Tour de France

Patrice Halgand z profesionálního silničního teamu Jean Delatour, sponzorovaného SCOTTem, vyhrává 10. etapu Tour de France. Od tohoto okamžiku se pro SCOTT stává segment silniční cyklistiky z marketingového hlediska stejně důležitým, jako MTB.

2003

Váhový rekord – již zase!

SCOTT představuje CR1, nejlehčí rám na trhu (895g). CR1 je karbonová silnička využívající HMF technologii zpracování vláken používaných na legendárním MTB-fullu Strike.

2004

Nastupuje Genius – revoluční horské kolo

Ten samý rok přichází SCOTT s novým konceptem celoodpruženého biku s tlumičem pracujícím ve třech funkčních režimech (lockout, all-travel, traction mode). Odborné magazíny jsou plné reportáží o novém Geniovi. Úspěch nového SCOTTa byl završen Thomasem Frischknechtem a jeho ziskem titulu Mistra světa v bikemaratonu, pro který si v italském Luganu dojel právě na biku Genius MC.

2004

SCOTT přebírá firmy Yoko a Reima

Tím si otvírá dveře na trh streetbikového a snowmobilového oblečení.

2004

SCOTT získává prestižní evropskou Ski Award s helmou Biomex®

SCOTT pyšně představuje největší inovace v oblasti lyžařských přileb na helmě Biomex®. Ve spolupráci s firmou Biomex® Protection byly vyvinuta helma, která představuje veliký posun v bezpečnosti zimních sportů. Design a technologie společně se sníženou hmotností dělají z Biomexu bezpečnou přilbu, která splňuje normy CE 1088 a ASTM 2040 a zároveň veškeré požadavky na komfort nošení.

2005

Oblečení SCOTT z materiálů GORE

Poprvé v historii značky začíná SCOTT používat při výrobě lyžařského a snowboardovéh oblečení technické materiály firmy GORE, jako je Gore-Tex XCR, Windstopper nebo Gore Softshell. Tyto materiály se objevují u high-endových modelů bund a kalhot.

2005

SCOTT představuje Ransom, bike nově definující kategorii all-mountain kol

Pojem „AllMountain Bike“ dostal novou podobu. Srdcem Ransomu je inteligentní tlumič EqualizerTC, navrhovaný s rámem a zadní stavbou jako jeden funkční celek. Zážitky na zcela nové úrovni otevírá bike s rámem vážícím včetně tlumiče 3080 g a to přitom se zdvihem 165 mm.

2005

SCOTT vyvíjí nejlehčí triatlonové kolo na světě

Za použití prověřené technologie CR1, zkušenostmi s profesionálními časovkářskými speciály a za spolupráce triatlonových hvězd Camerona Browna a SteveaLarsena vyvíjejí inženýři SCOTTu triatlonový speciál PLASMA, který opět předběhl svou dobu. Rám váží 980 g, integrovaná sedlovka 300 g, výsledný celek je nejlehčí celokarbonový triatlonový speciál na světě.

2006

SCOTT presentuje kolekci běžeckých bot

Specializovaná vývojová laboratoř z Portlandu v Oregonu, která má více než 65 leté zkušenosti s konstrukcí a výrobou běžeckých bot, vytvořila pro značku SCOTT novou kolekci pánských i dámských běžeckých bot na nejvyšší technologické úrovni. Firma věří, že se značka SCOTT dokáže v globálním měřítku prosadit a dostat do povědomí široké běžecké komunity.

2007

Rám vážíci790g – celé kolo pod 6kg

Nový Addict je nejlehčím silničním rámem na světě, pouhých 790 g včetně integrované sedlovky (165 g). Při výrobě rámu byla použita jak osvědčená technologie CR1, tak i nová technologie zpracování karbonových vláken IntegratedMoldingProcess (IMP™) a spojování trubek NakedExternalTubeset (NET™). K úspoře gramů přispělo také použití karbonových detailů, jako jsou např. celokarbonové zadní patky, integrovaná karbonová sedlovka nebo držák přesmykače. Addict byl vyvýjen v přímé spolupráci s hvězdami teamu Pro-Tour SaunierDuvalProdir. V kombinaci s novou celokarbonovou vidlicí (330g) váží nový Addict úžasných 5,9 kg ( vel. 54).

2007

1790g – nejlehčí kombinace rám/tlumič na světě

Díky aplikování nové revoluční IMP™ technologie ve spojení s CR1 technologií a zbrusu novému tlumiči SCOTTNudeTC™ se podařilo vyrobit nejlehčí celoodpružený bike na světě. SCOTTNudeTC™ využívá vymoženosti systému Genius, tzn. tří funkčních režimů lehce volitelných páčkou na řídítkách. Právě nová superlehká ovládací páčka TraclocTC stejně jako celý tlumič byly vyvinuty ve spolupráci s firmou DTSwiss tak, aby bylo možno měnit režim tlumiče „během letu”. Spark LTD disponuje samozřejmě také karbonovými patkami zadní stavby, NakedExternalTubeset (NET™) technologií spojování a finální úpravy trubek, integrovanou sedlovkou a výměnnou patkou přehazovačky. Kompletní bike Spark LTD 2007 váží pouhých 9,9 kg.

2008

Genius MXBoot – nová generace motokrosové obuvi.

Firma Scott i nadále zůstává jedním z předních výrobců vybavení pro off-road a zavedením zbrusu nové obuvi Genius MXBoot nasazuje opět pomyslnou laťku hodně vysoko. Tento model poskytuje bezkonkurenční ochranu, pohodlí, revoluční systém Pivot a velice propracovaný design.

2008

SCOTT 50 Let

Tento rok jsme oslavili zlaté výročí od založení značky. Časy se mění a firma Scott se propracovala mezi nejvýznamnější producenty sportovních potřeb pro cyklistiku, zimní sporty, motosport i běh. Ovšem původní skromná myšlenka zakladatele Eda Scotta – inovace, technologie, design – stále zůstává.

2008

Solar Blocker – nová technologie zorníků

Scott slaví 50 let úspěchů ve vývoji zimního vybavení zkonstruováním zbrusu nových zorníků Solar Blocker, které jsou specificky konstruovány tak, aby bránily prostupnosti vysokoenergického viditelného světla. Vynikající při použití za nejjasnějších dnů.

2008

Otevření nového ústředního centra v Sun Valley, Idaho/USA

2009

Genius – druhá generace je na světě

Stejný název – nový rám, přepracovaná geometrie a nový olejový tlumič Equalizer2

2009

Nové karbonové lyže – Crusair

Lyže Crusair jsou designovány s použitím unikátní 3D karbonové svrchní konstrukce, která dodává lyžím vynikající torzní flexi v těžkých až extrémních podmínkách. Karbonová konstrukce, doplněná o sendvičové dřevěné jádro se speciálně integrovanými vzdušnými kanály, zaručuje extrémně nízkou hmotnost, skvělou stabilitu a mimořádně dobrou reakci lyží při jízdě. Model Crusair s 18mradiusem (176 cm) a Scott technologií DualRadius vás bezpečně proveze jakýmkoli terénem.

2010

Scott představuje nový systém - Twinloc

Populární TractionControl Systém, který firma Scott používá u svých celoodpružených modelů, se dočkal další inovace. Výsledkem spolupráce s výrobci Fox, Rock Shox a Magura je revoluční patentovaný systém Twinloc, který nyní nabízí možnost ovládání jak zadního tlumiče, tak uzamčení přední vidlice přímo z řídítek!

Sortiment:
Brýle (49), Helmy (41), Chrániče (8), Lyže (41)